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BACKGROUND

The Committee has received a multi-part opinion request from a Nevada personal injury
attorney who requested guidance as to the proper procedure for disbursing settlement funds from a
trust account. One of the questions posed to the Committee requested guidance on a specific
situation. However, the Committee is constrained to issuing opinions pertaining only to hypothetical
circumstances.! Thus, this opinion will address the issues, and not the specific fact pattern.
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QUESTIONS PRESENTED

Is it ethical for an attorney to make an immediate disbursal from his trust account of
settlement proceeds if the attorney has funds and is willing and able to cover if the
settlement check bounces?

Is it ethical for an attorney to make immediate disbursal from his trust account of
settlement proceeds to his client, but not other creditors, if the attorney is willing and
able to cover the cheek to his client if the settlement check bounces?

If one is required to wait until a settlement check clears before disbursement, how
much of a delay is reasonable to wait before disbursement?

ANSWERS

No. An attorney may not disburse the proceeds of a settlement cheek and/or draft
until the finds have cleared the banking process and have been physically deposited
into the attorney's trust account. Furthermore, it is unethical for an attorney to use
his/her own funds to “cover" a bounced check on the trust account.

No. See Response to Question No. 1.

A client is entitled to funds once they have been physically deposited into the trust
account. Therefore, an attorney must act diligently in disbursing the funds in a
prompt and timely manner once the check has cleared the banking process and the
funds are actually present in the trust account.

[

See Nevada Supreme Court Rule [“SCR™] 225 (2010).

See ABA Model Rule 1.15, at comment 1. ("[a] lawver should hold property of other with the care
required of a professional fiduciary”).
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AUTHORITIES

ABA Model Rule of Professional Conduct 1.15 (2009)
Nevada Rule of Professional Conduct 1.3 (2010)
Nevada Rule of Professional Conduct 1.4 (2010)
Nevada Rule of Professional Conduct 1.15 (2010)
Cases and References as Cited Herein
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DISCUSSION

Attomeys are fiduciaries to their clients and regularly have possession of their clients'
property.” Because this property routinely consists of money, whether for an escrow the attorney is
handling or proceeds from a settlement, attorneys must have a trust account to safeguard the funds
belonging to clients and other third parties. Attorneys are required to maintain accurate records of
the transactions in their trust account and these records are to be preserved for at least seven (7) years
beyond the termination of representation of each client.*

Unless a client specifically requests an individual account, in the essence of practicality, an
attorney may use one trust account for all his/her clients’ funds. Nevada Rule of Professional
Conduct [“NRPC”] 1.15(a) requires that property of multiple clients which is held in the same trust
account Ashall be identified as such and appropriately safeguarded. The funds of each client must be
thought of and treated as separate from all other clients' funds.” It is important for the attorney to
remember that, even though these funds are commingled, the funds of one client cannot be used to
pay the obligations of another client.®

The overall purpose of the trust account is to keep the clients' funds separate from those of the
attorney.” The requirement of separateness means that a lawyer may not commingle his or her funds

2 See ABA Model Rule 1.135, at comment 1. (“[a] lawyer should hold property of other with the care

required of a professional fiduciary”).
See NRPC 1.15(a).

Id.

(¥

IHinois Attorney Registration and Disciplinary Comm., CLIENT TRUST ACCOUNT HANDBOOK, July 15,
2009,

Id. (NEVER allow one client’s funds to be used, even momentarily, to satisfy another client’s
obligations (emphasis in original}).

See ABA Model Rule 1.15 at comment 1. (“[a]ll property that is the property of clients or third
persons, including prospective clients, must be kept separate from the lawyer’s business and personal
property and, if monies, in one or more trust accounts.”)



with the funds of a client or a third person."® NRPC 1.15(b) provides that an attorney may not
deposit his’her own funds into a client trust account, except for the sole purpose of paying bank
seryice charges . . . but only in an amount necessary for that purpose.” In fact, when a client pays a
retainer fee, the funds are to be deposited into the trust account until the fee is earned.'” However,
once the fee has been earned by the attorney, those funds must be promptly transferred out of the
trust account and into the attorney's account as leaving them in the trust account constitutes
commingling.""" Therefore, an attorney who deposits his/her own funds to cover a settlement check
that does not clear the banking process is in violation of NRPC 1.15.

Upon receipt of a settlement check, an attorney has the duty to promptly notify the client of its
receipt." The rule goes on to state that the attorney shall promptly deliver to the client or third
person any funds . . . that [they are] entitled to receive.'

Therefore, the issue is when is a client entitled to receive the funds from a settlement check
which has been deposited into his/her attorney's trust account? If the funds are in the form of a check
or draft, the client's entitlement to the funds is clearly not immediate as the client is not entitled to the
funds of other clients. A client's entitlement to his/her settlement funds does not begin until the check
has cleared and the funds have been actually deposited into the attorney's trust account."*

John M. Burman, PROFESSIONAL RESPONSIBILITY IN WYOMING, at 189 (1™ Ed. 2008).

’ See also ABA Model Rule 1.15, at comment 2. (“[wlhile normally it is impermissible to commingle
the lawyer’s own funds with the client funds . . . it is permissible when necessary to pay bank service
charges on the account. Accurate records must be kept regarding which part of the funds are the
lawyer’s”).

10
See NRPC 1.15(c).

” Phil Pattee, Assistant Bar Counsel, [f1t’s In the Trust Account, It Belongs to Sumeone Else, NEVADA
LAWYER, March 2007.

12 See NRPC 1.15(d); see also Charles W. Wolfman, MODERN LEGAL ETHICS, PRACTITIONER’S EDITION,
at 181 (1986).

B 1d; see also NRPC 1.4(a)(3) (A lawyer shall .. "[k]eep the client reasonably informed about the status
of the matter™).

14

[tlinois Attorney Registration and Disciplinary Commission, CLIENT TRUST ACCOUNT HANDBOOK,
July 13,2009, available ar: http://www .iarde.org/toc_main.himl. (deposit in the trust account cannot
be disbursed until the deposited item has cleared the banking process and has been credited to the trust
account}.
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Handled in any other manner, the client would be receiving the funds of other clients and/or
third parties, which, without their consent, is a violation of the attorney's fiduciary duty to those other
individuals and constitutes conversion."”” Any unauthorized use of trust account funds which
deprives the client or third person the use of those funds, even temporarily, is conversion.'® An
attorney should never allow one client’s funds to be used, even momentarily, to satisfy another
client’s obligations. Do not be tempted to do your client a favor by writing a check to the client for
settlement proceeds before the settlement check has cleared on the theory that there is other money in
the trust account. By doing so, you are putting other clients’ funds at risk."”

Furthermore, the attorney has no entitlement to his/her fee until such funds have been actually
deposited into the trust account as, if taken before such time, the attorney has taken other clients’
funds to pay his/her fee in a totally unrelated matter. This, too, can be deemed as conversion.'®

Unfortunately, this Committee cannot advise as to how long it is reasonable to wait for a
settlement check and/or draft to clear the banking process as that is the expertise of the banking
industry. There should be no disbursement from a trust account until the funds are physically in the
attorney’s trust account. However, if the settlement is in the form of cash or cashier’s check,
provided that the deposition is made into the attorney’s trust account before the bank’s cutoff for
business, checks from the trust account may be issued on the same day."

s See In re Reeves, 93 SH 599 (Ill., January 12, 1995), aff’d 93 SH 599 (M.R. 11056, May, 1995)
(lawyer suspended for, infer alia, conversion of client funds due to issuing checks on the trust account
before settlement checks cleared and funds actually deposited in the account); see also Ilinois
Attorney Registration and Disciplinary Commission, CLIENT TRUST ACCOUNT HANDBOOK, id at
111.B, (the rule of uncollected funds is simply: if you write a check from the trust account after you
have deposited a check or draft on behalf of a particular client, but before the monies have cleared the
banking process and have been credited 1o the trust account . . .either the check will bounce or you will
be drawing on funds which belong to other clients. This is considered conversion even if'you have no
dishonest motive and no client is ultimately harmed).

[llinois Attorney Registration and Disciplinary Commission, CLIENT TRUST ACCOUNT HANDBOOK,
supra note 14, at 1{1.B.

Id

Inre Reeves, supranote 15, at 3. (respondent often issued himself checks for attorney’s fees drawn on
his escrow account before the client check from which such fees should have been taken had cleared
and its proceeds credited to his account. Therefore, respondent received monies that actually belonged
to his clients without their authority).

See Minnesota Office of Lawyers Professional Responsibility. Frequenily Asked Questions About
Trust Accounts, available ar: hitp//www.mncourts.zove/Iprb/trustfag.html.




CONCLUSION

A deposit into an attorney’s trust account cannot be disbursed until the deposited item has
cleared the banking process and has been credited to the trust account. If the attorney does not wait
for the funds to be physically deposited into the account before disbursing, he/she is spending funds
which belong to other clients and/or third parties without their prior consent, which constitutes
conversion. Furthermore, an attorney who disburses funds immediately on the premise that he/she is
willing to cover the check if it is not honored by depositing his/her own funds into the trust account
violates NRPC 1.15.

This opinion is issued by the Standing Committee on Ethics and Professional Responsibility of
the State Bar of Nevada, pursuant to S.C.R. 225. Itis advisory only. Itis not binding upon the
courts, the State Bar of Nevada, its Board of Governors, any person or tribunals charged with
regulatory responsibilities, or any member of the State Bar.



