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STATE BAR OF NEVADA
STANDING COMMITTEE ON

ETHICS AND PROFESSIONAL RESPONSIBILITY

Formal Opinion No. 56

QUESTIONS PRESENTED

(1) Do employment or stock award agreements that impose a covenant not to
compete on in-house counsel violate Nevada Rule of Professional Conduct
("NRPC" or "Rule") 5.6?

(2) Do employment or stock award agreements that include a confidentiality
agreement violate Rule 5.6? 1

ANSWER

An employment or stock agreement (other than an agreement concerning retirement 
benefits) with an in-house counsel that includes a covenant not to compete, restricting legal 
employment after the attorney's termination, violates Rule 5.6, because such an agreement 
interferes with an attorney's professional autonomy to practice his or her profession and clients' 
freedom to hire the attorney of their choice.  A confidentiality agreement may be part of an in-
house counsel's employment or stock award agreement, as long as it does not exceed the scope of 
Rule 1.6 and does not restrict the attorney's right to practice law after termination.  

RELEVANT FACTS

Attorney worked as in-house counsel at Corporation A.  "In consideration" for being 
granted an award in stock, Attorney signed a stock award agreement (hereafter, "Agreement") that 
included two restrictive covenants: (1) a one-year covenant not to compete; and (2) a 
confidentiality agreement that survived termination.  The covenant not to compete provides, in 
relevant part, that Attorney is prohibited from engaging "on behalf of any person, company or 
entity in any activities worldwide" relating to the development and design of products and services 
"competitive with or similar to" those of Corporation A and its subsidiaries.  The confidentiality 
agreement prohibits Attorney from disclosing any "Confidential Information," which is defined to 
include: (a) information not generally known to the public that is either (i) generated by or used in 
the operation of the corporation and related to the actual or anticipated business, research, or 
development of the corporation or its subsidiaries; or (ii) "suggested by or result[ing] from any 
task assigned to [Attorney] by the Corporation" or "work performed by the [Attorney] for or on 
behalf of the Corporation . . . ."  The restrictive covenants clause provides that if any portion of 
the clause is unenforceable, that portion "may be severed or modified by a court of competent 
jurisdiction . . . ."

1 Although the inquirer asked for an opinion as to whether the restrictive covenants are enforceable, the 
Committee only expresses an opinion as to the ethical implications of the restrictive covenants at issue.  
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After years of service, Attorney was terminated by Corporation A and thereafter offered a 
position as in-house counsel for Corporation B.  Corporation B is engaged in the same or similar 
business as Corporation A.  Corporation A seeks to enforce the restrictive covenants, including the 
non-compete clause.

DISCUSSION

Rule 5.6 and Its Purpose.
Rule 5.6 provides, in relevant part, that an attorney:
[S]hall not participate in offering or making [an] . . . employment, or other similar 
type of agreement that restricts the right of a lawyer to practice after termination of 
the relationship, except an agreement concerning benefits upon retirement. . . .

NRPC 5.6(a).

Nevada's Rule 5.6 is identical to ABA Model Rule of Professional Conduct ("Model Rule") 
5.6.  Comment 1 to Model Rule 5.6 makes clear that the rule has a dual purpose: (1) preserving 
the attorney's professional autonomy; and (2) preserving the client's freedom to hire the attorney 
of its choice.2

Rule 5.6 permits only restrictions incident to provisions concerning retirement benefits for 
service with the firm.  NRPC 5.6(a); comment 1 to Model Rule 5.6.  The rationale behind the 
retirement benefits exception is that, when an attorney receives full retirement benefits, there is an 
assumption the lawyer "is truly retiring from practice" and may be required "to stay retired" as a 
condition of receiving benefits.  Annotated Model Rules of Professional Conduct 466-67 (4th ed. 
1999).  Thus, an agreement that conditions retirement income, in part, on the attorney substantially 
ceasing active practice may be a "bona fide retirement plan that complies with Rule 5.6(a)." Hoff 
v. Mayer, Brown & Platt, 772 N.E.2d 263, 266, 269 (Ill. App. 2002).  But, as the ABA has 
cautioned, to come under the exception, the restriction must affect "benefits that are available only 
to a lawyer who is in fact retiring from the practice of law, and cannot impose a forfeiture of 
income already earned by the lawyer." ABA Comm. on Ethics and Prof'l Responsibility, Formal 
Op. 06-444 (2006).

Here, the Agreement appears to be part of a compensation structure.3 None of its terms 
suggests that the Agreement was for retirement benefits.  Therefore, the retirement benefits 
exception is not at issue here.

2 The preamble and comments to the Model Rules "may be consulted for guidance in interpreting and 
applying the Nevada Rules of Professional Conduct." NRPC 1.0A; see also Palmer v. Pioneer Inn. Assocs., 
Ltd., 118 Nev. 943, 949, 59 P.3d 1237, 1241 (2002) (consulting ABA comments for guidance on (former) 
S.C.R. 150(2) and citing cases doing so previously).
3 The Committee received only a one-page abstract of the Agreement and therefore assumes, for the purpose 
of rendering this Opinion, that the Agreement is not an "agreement concerning benefits upon retirement." 
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Rule 5.6 Applies to In-House Counsel.
All attorneys admitted to practice in Nevada are subject to Nevada's Rules of Professional 

Conduct. See NRPC 8.5.  Even attorneys who are licensed elsewhere, but are admitted in Nevada 
for the limited practice of exclusive employment with a business entity as in-house counsel, are 
subject to Nevada's Rules of Professional Conduct.  See S.C.R. 49.10(2)(a)(6) (requiring an 
attorney applying for the limited practice as in-house counsel to agree "to be subject to the 
jurisdiction of the courts of this state with respect to the law of this state governing the conduct 
of attorneys. . ..").

Rule 5.6 contains no language limiting its application to agreements among attorneys in 
law firm settings: The Rule more generally prohibits lawyers from participating "in offering or 
making" an employment agreement that restricts the attorney's right to practice.  NRPC 5.6 
(emphasis added).  Thus, as the ABA Committee on Ethics and Professional Responsibility 
concluded more than twenty years ago, Rule 5.6 both prohibits in-house (or outside) counsel from 
offering, and prohibits lawyers from accepting, in-house employment that restricts the in-house 
attorney from representing anyone against the corporation in the future.  ABA Comm. on Ethics 
and Prof'l Responsibility, Formal Op. 94-381 (1994).  "Just as in the partnership situation, 
restricting a lawyer from ever representing one whose interests are adverse to a former client would 
impermissibly restrain a lawyer from engaging in his profession." Id.; see also ABA Comm. on 
Ethics and Prof'l Responsibility, Informal Op. 1301 (March 25, 1975) (reasoning under a 
predecessor rule that the ethical considerations are the same whether the attorney is in private 
practice or serving as in-house counsel).

The Covenant Not to Compete Violates Rule 5.6.
By its terms, Rule 5.6 is limited to covenants not to compete that restrict the "practice" of 

law.  NRPC 5.6.  Thus, Rule 5.6 is not implicated if a company prohibits in-house attorneys from 
accepting a non-legal position with a competitor. See, e.g., Conn. Bar Ass'n Comm. on Prof. Ethics, 
Informal Op. No. 02-05 (2002) (concluding that Rule 5.6 does not limit otherwise permissible 
restrictions on activities other than the practice of law).

The non-compete clause of the Agreement, however, does not distinguish between legal 
and non-legal work:  It prohibits—without limitation—Attorney from engaging in "any activities" 
relating to the same business of the corporation and its subsidiaries.  To the extent this restriction 
addresses and limits Attorney's practice of law—and by its unqualified terms, it does—it violates 
Rule 5.6.  The majority of state bar committees have concluded likewise.  See, e.g., Conn. Bar 
Ass'n Comm. on Prof'l Ethics, Informal Op. 02-05 (Feb. 26, 2002); N.J. Advisory Comm. on Prof'l 
Ethics, Op. 708 (2006).4

4 Ethics opinions issued elsewhere on similar issues may serve as guidance for interpreting Nevada Rules 
of Professional Conduct. See Palmer, 118 Nev. at 951-58, 59 P.3d at 1243-48 (canvassing the law in various 
states on the interpretation and application of (former) S.C.R. 182 and Model Rule 4.2 before adopting the 
"managing-speaking agent test" articulated by the Washington Supreme Court in Wright by Wright v. Group 
Health Hospital, 691 P.2d 564 (Wash. 1984)). 
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It makes no difference that the restrictive covenants provision at issue concludes by saying 
that a court may modify or sever any portion of the clause the court deems unenforceable.  This 
generic severance clause does not eliminate the ethical violation because it: (1) requires court 
action; and (2) does not specifically address Rule 5.6.

The Committee believes that compliance with Rule 5.6 requires either a carve-out in the 
non-compete clause itself or a separate, specific "savings clause" that recognizes Rule 5.6 and 
requires the non-compete clause to be interpreted consistent with that Rule.  See Wash. State Bar 
Advisory Op. 2100 (2005) (concluding that the broad non-compete clause did not implicate Rule 
5.6 because it was followed by an express qualification that, "[a]s it relates to the practice of law, 
this provision shall be interpreted consistent with the Washington RPCs . . . including RPCs 5.6, 
1.9, and 1.6.").

1. The Agreement Does Not Come Within a Recognized Exception.

            Some courts have held that partnership agreements attaching reasonable economic 
consequences to a departing attorney's right to compete do not violate Rule 5.6.  For example, in 
Howard v. Babcock, 863 P.2d 150, 151 (Cal. 1994), a law firm's partnership agreement provided 
that an attorney who withdrew from the firm before the retirement age of 65 and competed with 
the firm would have to forego certain contractual withdrawal benefits.  The California Supreme 
Court concluded that a partnership agreement "imposing a reasonable toll on departing partners 
who compete with the firm is enforceable," because such agreement:

. . . does not restrict the practice of law. Rather, it attaches an economic 
consequence to a departing partner's unrestricted choice to pursue a particular kind 
of practice.

Howard, 863 P.2d at 151 (emphasis added).

Similarly, in Fearnow v. Ridenour, Swenson, Cleere & Evans, P.C., 138 P.3d 723, 725 
(Ariz. 2006), the Arizona Supreme Court held that a shareholder agreement requiring a departing 
lawyer to forego his stock at no compensation should the attorney thereafter compete with the firm 
does not violate its version of NRPC 5.6, but should be evaluated, like any other covenant not to 
compete, based on reasonableness.  The Arizona Supreme Court found "the reasoning of Howard 
compelling," and observed:

Neither ER 5.6 nor prior ABA opinions, however, expressly deals with agreements 
that do not restrict a lawyer's right to practice or compete, but rather impose only 
some financial disincentive for doing so.

Id. at 726 (emphasis added); see also McCroskey, Feldman, Cochrane & Brock, PC v. Waters, 494 
N.W.2d 826 (Mich. Ct. App. 1992) (upholding non-compete that merely attached financial 
consequences on departure in form of requiring attorney to pay costs and a percentage of fees 
generated).

Here, by contrast, the Agreement contains an outright and upfront prohibition to compete 
with the Corporation for a period of one year after Attorney ceases to be employed "in 
consideration of the granting of the Award." Moreover, the restrictive covenant applies whether 
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Attorney voluntarily leaves or is terminated by the corporation.  By its terms, therefore, the 
covenant not to compete does not merely provide for a financial disincentive—e.g., a requirement 
to give up a percentage of stock should Attorney choose to leave—rather, it conditions the stock 
award itself upon the lawyer not competing with the corporation for a year.  This violates Rule 5.6 
and makes the clause unenforceable.  Accord Cohen v. Lord, Day & Lord, 75 N.Y. 2d 95, 96, 550 
N.E.2d 410 (1989) (holding unenforceable a law firm partnership agreement that conditioned 
payment of earned, but uncollected, revenues upon a withdrawing partner's agreement to refrain 
from practicing law in competition with the firm).

Because the covenant not to compete broadly prohibits the Attorney's right to practice and 
the client's right to retain the attorney, and no exception applies, the Agreement violates NRPC 
5.6.

2. The Confidentiality Agreement Is Too Broad and also Violates Rule 5.6.

Confidentiality agreements have been upheld under attorney rules of professional conduct 
as long as the agreements do not restrict an attorney's right to practice and are not broader than the 
obligations imposed in Model Rule 1.6. See, e.g., N.Y. Comm. on Prof'l Ethics, Op. 858 (March 
17, 2011).  For all practical purposes, a lawyer's duty of confidentiality is already very broad: 
lawyers "shall not reveal information relating to representation of a client . . .  ."  NRPC 1.6(a).   
The "confidentiality rule applies not only to matters communicated in confidence by the client but 
also to all information relating to the representation, whatever its source." ABA comment 3 to 
Model Rule 1.6 (emphasis added); accord Nev. State Bar Standing Comm. on Ethics and Prof'l 
Responsibility Formal Op. 41 (June 24, 2009)("ALL information relating to the representation of 
the client" is confidential under NRPC 1.6) (emphasis in the original); see also Arizona State Bar 
Ethics Op. 95-04 (April 1995) ("Clearly, any lawyer . . .  has an ethical obligation not to divulge . 
. . confidential communications, information and secrets imparted to him by his client or otherwise 
obtained in the course of the representation of the client.  That obligation outlasts the term of the 
attorney-client relationship.").

The ABA agrees:
[T]he avowed purpose of the restrictive covenant under consideration—protection 
of confidences and secrets—is already assured, given expected adherence to the 
Code of Professional Responsibility, and therefore the covenant appears 
superfluous.

ABA Informal Op. 1301 (March 25, 1975).

Therefore, "to further limit the [in-house] lawyer's future employment, by contract, cannot 
be reconciled with his professional standing and position." Id.; accord N.Y. State Bar Ass'n Comm. 
on Professional Ethics Opinion 858 (March 17, 2011) (an otherwise valid confidentiality 
agreement may extend staff attorneys' confidentiality obligations "after their employment ends" if 
the agreement makes clear that the "confidentiality obligations [1] do not restrict the staff attorney's 
right to practice law after termination and [2] do not expand the scope of the staff attorney's duty 
of confidentiality under the Rules").
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Even without a confidentiality agreement, attorneys employed as in-house counsel are 
already subject to an ethical obligation to refrain from: (1) using confidential information relating 
to the representation of a former client to that client's disadvantage; and (2) revealing information 
relating to the former client's representation.  See NRPC 1.9 (c).  Thus, in-house counsel's right to 
practice and their client's choice to employ them under Rule 5.6 is subject to in-house counsel's 
obligations to their former clients under Rule 1.9.

Here, the first part of the confidentiality agreement does not raise ethical issues because it 
addresses confidential business information, such as trade secrets and customer lists, which is 
something a company should be permitted to protect.  However, the second part requires the 
Attorney to keep confidential all information suggested by or resulting from any task assigned to 
Attorney or "work performed by the [Attorney] for or on behalf of the Corporation . . . ."  The 
confidentiality agreement thus not only prohibits Attorney from revealing information relating to 
the representation of a client—an ethical obligation already assured by Rule 1.6 and Rule 
1.9(c)(2)—but would also prohibit Attorney from using or disclosing, for example, any legal 
research conducted for the corporation, or legal knowledge Attorney acquired from "any task" 
assigned to Attorney.  This unduly and unnecessarily expands the scope of Rule 1.6 and Rule 1.9, 
and violates Rule 5.6 because it restricts Attorney from using his legal knowledge and skills.  To 
avoid this result, companies may obtain the same protection by including a savings clause like the 
one at issue in New York State Bar Committee Opinion 858, supra, which provided that the 
confidentiality agreement is to be interpreted consistent with the Rules of Professional Conduct 
and "shall not expand the scope" of an attorney's confidentiality obligations under such rules.

CONCLUSION

The Committee concludes that the Agreement's covenant not to compete and 
confidentiality clause violate Rule 5.6.  The covenant not to compete violates Rule 5.6, because it 
is unqualified, not limited to non-legal work, and therefore impermissibly restricts the Attorney's 
practice of law and Corporation B's freedom to hire the Attorney.  The confidentiality agreement 
exceeds the scope of Rule 1.6 and also interferes with Attorney's right to practice law, because its 
broad terms prohibit Attorney from using legal knowledge and research acquired as a result of 
legal tasks performed for Corporation A.  The Committee believes that Nevada corporations 
employing in-house counsel and attorneys accepting employment as in-house counsel in Nevada 
can avoid ethical violations under Rule 5.6 by adding a savings clause to restrictive covenants that 
is self-executing, specifically references Rules 5.6, 1.6, and 1.9, and provides that the restrictive 
covenants are subject to or to be interpreted consistent with these Rules.  

This opinion is issued by the Standing Committee on Ethics and Professional Responsibility 
of the State Bar of Nevada, pursuant to S.C.R. 225.  It is advisory only.  It is not binding 
upon the courts, the State Bar of Nevada, its Board of Governors, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, or any member of the State Bar.  
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