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Background 
 

The Committee has received a request for an opinion from a lawyer admitted in another 
state but not in Nevada whether his representation of social security claimants in Nevada, 
without first being admitted to the practice of law in Nevada, would constitute the 
unauthorized practice of law in violation of the Supreme Court Rules or Rules of 
Professional Conduct.  The Social Security Act and the Social Security Administration’s 
regulations under that act permit the representation of claimants by attorneys who are not 
admitted to practice in the state in which they reside and provide such representation 
 

Question Presented 
 

Whether an attorney admitted to practice in another state but not in Nevada violates 
Supreme Court Rule 42 and/or Rule of Professional Conduct 5.5 by representing 
claimants in proceedings before the Social Security Administration conducted within the 
State of Nevada. 
 

Answer 
 

No.  The representation is permitted as an express exception to the Supreme Court Rules 
and Rules of Professional Conduct generally prohibiting the unauthorized practice of law 
in Nevada, but subject to the limitations prescribed thereby. 
 

Authorities 
 

Supreme Court Rule 42 
Rule of Professional Conduct 5.5 
42 U.S.C.A. § 406 (1999) 
 

Discussion 
 

Nevada Rule of Professional Conduct 5.5(b) provides: 
 

A lawyer who is not admitted in this jurisdiction, but who is admitted and in good 
standing in another jurisdiction of the United States, does not engage in the 
unauthorized practice of law in this jurisdiction when: 
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(1) The lawyer is authorized to appear before a tribunal in this jurisdiction 
by law or order of the tribunal or is preparing for a proceeding in 
which the lawyer reasonably expects to be so authorized. 

 
A lawyer not admitted to practice law in the state of his residence may be authorized to 
represent claimants in adjudicative proceedings before the Social Security 
Administration.  The Social Security Act, as amended, provides in part: 
 

An attorney in good standing who is admitted to practice before the highest court 
of the State, Territory, District, or insular possession of his residence or before the 
Supreme Court of the United States or the inferior Federal courts shall be entitled 
to represent claimants before the Commissioner of Social Security. 
 

42 U.S.C.A. § 406(a)(1) (1999) (emphasis added). 
 
Thus, if an attorney is not admitted to practice in Nevada but is admitted to practice in his 
state of residence or before the US Supreme Court or other US federal courts, his 
representation of Social Security claimants before the Commissioner of Social Security is 
authorized by the law and regulations of the Social Security Administration and is not 
prohibited by Rule 5.5(a). 
 
Rule of Professional Conduct 5.5(c), however, provides a further limitation: 
 

Notwithstanding the provisions of paragraph (b) of this Rule, a lawyer who is not 
admitted to practice in this jurisdiction shall not represent a client in this state in 
an action or proceeding governed by Supreme Court Rule 42 unless the lawyer 
has been authorized to appear under Supreme Court Rule 42 or reasonably 
expects to be so authorized. 
 

The representation contemplated by this opinion is not governed by Supreme Court Rule 
42, since that rule provides in part: 
 

(a)This rule applies to: 
… 

(2) All actions or proceedings pending before an administrative agency or 
governmental body in this state, unless that agency or governmental body 
provides otherwise. 
 

Supreme Court Rule 42(a)(2) (emphasis added).  Thus, the attorney admitted to practice 
in another state but not in Nevada is not required, in proceedings before the 
Commissioner of Social Security, to apply for the approval of the Supreme Court of 
Nevada as generally required by that rule. 
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Conclusion 
 
Therefore, an attorney not authorized to practice law in Nevada does not violate Rule of 
Professional Conduct 5.5 or Supreme Court Rule 42 by representing a claimant in 
proceedings before the Social Security Administrator so long as: 
 

(1) He is admitted to practice in the state of his residence, before the 
Supreme Court of the United State or before another US court; and 

(2) He does not establish an office or regular presence in the State of 
Nevada for the practice of law (Rule of Professional Conduct 
5.5(d)(2)). 

 
It should be noted that the laws and regulations governing the Social Security 
Administration also permit the representation of claimants in proceeding before the 
Commissioner of Social Security by “non-attorneys.”  See 42 U.S.C.A. § 406(a) (1999). 
This opinion does not and should not be construed to address the question whether such 
representation by persons other than attorneys constitutes the unauthorized practice of 
law within the meaning of NRS 7.285.  Interpretation of that or any other statute is 
beyond the purview of this committee’s authority.  The person requesting this opinion, 
however, is an attorney subject to the Nevada Rules of Professional Conduct and the 
disciplinary jurisdiction of the Supreme Court of Nevada and the State Bar of Nevada.  
See Rule of Professional Conduct 5.5(e). 
 
 
This opinion is issued by the Standing Committee on Ethics and Professional 
Responsibility of the State Bar of Nevada, pursuant to SCR 225.  It is advisory only.  It is 
not binding upon the courts, the State Bar of Nevada, its board of governors, any persons 
or tribunals charged with regulatory responsibilities, or any member of the state bar.  
 


